Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrtěti rozpočtem

Přebytek rozpočtu vyšší než 60 miliard korun je fajn zpráva. Vždycky je samozřejmě lepší hospodařit s přebytkem. Ale popravdě: je zde několik důvodů, proč není nutné vyvěsit vlajky a dát ministrovi financí rovnou medaili.

Důvod první. Celková chyba v odhadu rozpočtu na rok 2016 překonala 130 miliard korun (plánovaný schodek byl cca 70 miliard, přebytek je vyšší než 60 miliard). To je více než deset procent celkového objemu vládních financí. Jinými slovy je třeba se ptát, zda nebyl rozpočet sestavený špatně od samého počátku. Samozřejmě rozpočet je plán, jehož splnění je závislé na mnoha proměnných, takže nelze očekávat, že nebude realitou korigován. Ale deset procent? To je v poklidné ekonomické době příliš.

Důvod druhý. Ministr financí přisuzuje přebytek kvalitní práci svého úřadu. To je diskutabilní myšlenka, neboť co se přebytku týká, ten je plně pokryt mimořádným příjmem z evropských fondů. Bez tohoto zcela neopakovatelného vlivu by byl rozpočet ve schodku – sice minimálním, ale schodku. Samozřejmě i vyrovnaný rozpočet by byl podstatně lepší než plánovaný schodek 70 miliard korun. Jenže stejně platí, že rozdíl mezi plánem a skutečnosti by i bez peněz z EU dosáhl hodnoty kolem šesti procent, což je pořád nepřiměřeně hodně.

Důvod třetí.  Prý máme skvělý výběr daní, který je údajně daleko efektivnější než v minulosti. Nikoliv, pan ministr financí v tomto směru poněkud přehání a výběr daní se zřejmě nijak dramaticky nezlepšil. Ukažme si to na příkladu v podstatě klíčové daně českého systému, totiž DPH. Meziroční růst v této kategorii po očištění od zkreslení vinou změny rozpočtových pravidel je 5,4 procenta. Nu, mělo by to být více – asi sedm procent, což by lépe korespondovalo s růstem spotřeby domácností. Zvýšení výnosu o pouhých 5,4 procenta spíše ukazuje na setrvalý problém ve schopnosti ministerstva financí tuto daň vybírat. Jestliže tisková zpráva úřadu pana Babiše tvrdí, že pozitivní efekt kontrolních hlášení byl pro rok 2016 spočítán na deset až dvanáct miliard, pak tu máme zajímavou záhadu. Meziroční celkové zvýšení výběru DPH činí 17,4 miliardy, což je oněch 5,4 procenta. Jestliže bychom odebrali deset miliard získaných díky kontrolním hlášením, pak by meziroční růst byl jenom asi sedm miliard, což by proti roku 2015 bylo jenom něco přes dvě procenta navíc. A to při sedmiprocentním růstu spotřeby domácností? Nesmysl!

Důvod čtvrtý. Investice. Nakonec se díky obrovskému úsilí podařilo téměř splnit investiční výdaje. Mělo být utraceno 86,8 miliardy, skutečnost byla asi o dvě miliardy nižší. Ještě před pár měsíci to vypadalo na větší debakl. Avšak pozor! Při drasticky jiné než plánované struktuře výdajů. Nebýt krajů, které stihly během první části roku připravit k realizaci řadu projektů, by stát „ušetřil“ daleko více. Kraje a municipality měly na investice dostat čtyři a po úpravě šest miliard. Ministr financí se při přípravě rozpočtu 2016 a také v prvních měsících loňského roku usilovně bránil jakémukoliv navýšení investic v krajích – a nakonec musel poprosit o pomoc. Kraje dokázaly vynaložit na projekty skoro 22 miliardy korun a na rozdíl od klíčových investičních ministerstev byly schopné investovat do infrastruktury. Řečeno s lehkou mírou nadsázky, ve stejné době dokázalo příslušné ministerstvo „zprovoznit“ dálnici D8 v jednom pruhu. Pokud budou přípravy projektů na silnicích, železnicích, vodních cestách a dalších infrastrukturních či liniových stavbách pokračovat jako poslední roky, pak budou už brzo mít naše okresky lepší asfalt než dálniční síť.

 Důvod pátý. Během působení nynějšího vedení ministerstva financí se stáváme málo čitelným ekonomickým prostorem.  Jeden rok plánujeme schodek 100 miliard, ale skutečný schodek je 62,8 miliardy (2015). Takže na rok 2016 naplánujeme při masivním růstu ekonomiky schodek 70 miliard. Jenže se dostaneme do přebytku skoro 62 miliardy korun. A proto na další rok prosadí ministr financí schodek 60 miliard. To nevypadá jako finance dobře řízené firmy, že?

Je pravda, že přes veškerou kritiku se podařilo do toho loňského i toho letošního rozpočtu prosadit řadu skvělých věcí – třeba růst platů ve školství a vůbec zvýšení výdajů na tuto oblast, konečně jsme začali snižovat podfinancování policie, děláme mnoho pro posílení zdravotnictví. Což za ty křeče ze zatínání zubů zřejmě stojí. Ale tleskat ministerstvu financí netřeba, na to s výkladem výsledku státního rozpočtu vrtí až příliš průhledně.

Autor: Milan Urban | úterý 10.1.2017 7:53 | karma článku: 27,94 | přečteno: 2238x
  • Další články autora

Milan Urban

Rekonstrukce nebo dekonstrukce státu?

Nikým nevolená skupina lidí bez mandátu od voličů se s formulkami „my, a nikdo jiný, máme svatou pravdu“ snaží o prosazení jedné konkrétní podoby řady zákonů. Říkají si Rekonstrukce státu.

27.9.2017 v 8:02 | Karma: 13,53 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Urban

Průmysl chce euro a průmysl nás živí

Průmysl nás živí. Češi nežijí z bankovního sektoru (i když někteří samozřejmě ano), nežijí ani ze služeb (i když někteří ano), ani ze zemědělství (někteří ano, ale těch je hodně málo). Asi 40 procent obyvatel země žije z průmyslu.

14.7.2017 v 8:06 | Karma: 14,10 | Přečteno: 984x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

Jedním z mýtů o české ekonomice je tvrzení, že je to tady samá montovna a logistický sklad, z čehož má země velké nic a lidé hodně málo. Ano, lidé mají málo – všichni víme, jak je to s platy v České republice.

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

Každá dobrá, optimistická zpráva musí být v českém prostředí okamžitě vyvážena temnou úvahou o blízkém neštěstí. Takže když objem produkce automobilového průmyslu přesáhl jeden bilion korun, je to výrazný krok k tragédii.

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Těžit se má, „strategické“ zásoby nemají smysl

Ta otázka se znovu objevila v souvislosti s těžbou lithia v Krušných horách. Zase máme lidi, kteří říkají: Těžba je krádež, nechme nerostné bohatství dětem. Ekonomicky je to absurdní nápad. A připomíná Státní plánovací komisi.

25.4.2017 v 10:44 | Karma: 17,13 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Seznam rubrik