Bezpečnost a dobře investované peníze

7. 02. 2017 11:06:29
V našem poněkud turbulentním politickém prostředí zapadla zpráva, která by jinak měla vzbudit zaslouženou pozornost. V roce 2016 ubylo spáchaných trestných činů a naopak vzrostla jejich objasněnost.

V roce 2013 dosáhl po amnestii odcházejícího prezidenta Václava Klause počet trestných činů počtu přes 325 tisíc a jejich objasněnost poklesla na pouhých 44 procent. Tehdy také dosáhly dna početní stavy Policie ČR, jejichž drastický propad vyvolal přístup předchozí vlády. V následujících letech se podařilo trend nejen zastavit, ale také otočit. Konečně začaly znovu růst fyzické i počty policistů, byla posílena preventivní činnost, našly se další úspory v provozu a místo toho vzrostly reálné platy. Nikoliv dostatečně, ale po předchozím propadu to bylo alespoň částečné napravení vpravdě zoufalé situace. Lze to ukázat na jasných číslech. V roce 2008 představoval rozpočet Policie ČR 3,24 procenta rozpočtu státu. V roce 2012 to bylo 2,4 procenta a loni jsme se dostali alespoň na 2,54 procenta.

Nové peníze přinesly i výsledky. V roce 2016 jsme evidovali již pouze 218 tisíc trestných činů a jejich objasněnost se zvýšila na 53,3 procenta. Poučení je v podstatě jednoduché. Ukazuje se, že Policie ČR je schopna efektivně využívat svěřené veřejné prostředky a za tyto peníze přinášet veřejnosti to, co od ní společnost očekává. Tedy vyšší bezpečnost.

Pokud je splněn primární požadavek efektivního využívání peněz, pak je otázka bezpečnosti v podstatě ekonomický problém. Nejde sice o přímou úměru typu „zvýšíme výdaje na dvojnásobek, tím snížíme počet trestných činů na polovinu a objasněnost naopak o polovinu zvýšíme“ – takto snadné to samozřejmě není. Pochopitelně jsou také obrovské rozdíly v objasněnosti v jednotlivých segmentech trestné činnosti a ty nesporně zůstanou, protože jedna věc je vražda a jiná věc je vykradení chaty. Ale určitě můžeme říci, že finanční posílení práce policie, i když nebylo nijak zásadní, se velmi vyplatilo. Byla to dobrá investice, ve které musíme pokračovat.

Neboť například v roce 2015 byl investiční dluh na vybavení policie odhadován na více než pět miliard korun. A to nejde jen o neprůstřelné vesty, zbraně, vozidla, ale také o laboratorní vybavení a sofistikované přístroje. To je problém, který potřebujeme velmi rychle vyřešit – třeba v oblasti počítačové techniky byl deficit odhadnut na téměř půl miliardy korun.

Je zajímavé, že v dnešní době mnoho lidí s téměř patologickou radostí hovoří o rizicích, kterým jsme a budeme vystaveni, o nebezpečí terorismu, o sofistikované počítačové kriminalitě a o podobných oblastech. Když ti stejní lidé mají říci jasné slova a podpořit výdaje na naši bezpečnost, začnou se kroutit a zbavovat se odpovědnosti. Je snadné mluvit o tom, že nebezpečí je na každém rohu, protože být sýčkem je dneska populární a jsou za to politické body. Ale málokdo je také ochoten převzít svůj díl méně populárních kroků a přihlásit se k zajištění peněz na eliminaci těchto rizik.

Malá pozornost, kterou věnovala naše společnost velmi pozitivní zprávě o poklesu kriminality a úspěšnosti policie v oblasti jejího objasňování přesně ukazuje tu podivnou rozpolcenost, jakou zažíváme. Přitom bychom měli říct našim policistům významné „Děkujeme“, protože i když nejsou nijak zvláště placeni a často jim chybí moderní technika, mají velmi, velmi dobré výsledky.

Takže za mne: „Děkuji“.

Autor: Milan Urban | úterý 7.2.2017 11:06 | karma článku: 12.02 | přečteno: 357x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 26.07 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 935

Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...