Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump je riziko. Ekonomické

Největší vášně po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem snad již pominuly. Ale napětí je stále cítit a to člověk ani nemusí být ve Spojených státech. Svět vře – jenom to je zrovna teď vidět o trochu méně.

Asi ještě nikdy nebyla tak silně popřena zásada dát novému politikovi alespoň těch sto dnů, aby se ukázal. Do nich je ještě daleko – vychází to na 20. dubna. Já bych tedy zásadu sto dnů hájení ctil. Nicméně jsou některé věci, které by neměly zůstat bez komentáře a které by evropské státy měly stále opakovat.

Aby bylo jasno – považuji všechny záležitosti kolem zrušení Obamacare, mexické zdi a podobné radosti za natolik vnitřní věc Spojených států, že nic z toho nemám ani náhodou na mysli. Stejně jako dávám stranou, jak si v Americe nastaví daně, jestli a kudy si postaví ropovod a podobně.

Něco jiného jsou občasné náznaky ze strany Donalda Trumpa o zvláštním zdanění dovozů a je v podstatě jedno, zda z Mexika, Číny nebo z Německa nebo odkudkoliv. Protože to začíná „smrdět“ obchodní válkou.

Obchodní války nemají vítěze, jenom poražené. To je stará pravda potvrzená stovkami případů. Lze pochopit, že Donald Trump sliboval práci dělníkům v Pennsylvanii, Ohiu, Michiganu nebo Indianě. Lze pochopit, že jim sliboval „Uděláme zase z amerického ocelářství páteř naší země“. Konec konců lze do jisté míry pochopit i to, že by své sliby rád splnil. Nelze ale akceptovat, aby to výsledkem byla světová obchodní válka.

Donald Trump se snaží zastavit něco, co vyrostlo z Ameriky a z toho, že tato země je technologicky, vědecky a konec konců i mocensky „někde jinde“ než zbytek světa. Globalizace začala tím, že si Spojené státy uvolňovaly ruce pro používání technologií, o kterých tehdy (v druhé polovině osmdesátých let a na začátku let devadesátých) neměl zbytek světa příliš ponětí nebo neměl ponětí, jak je obchodně využít. USA (velmi zjednodušeně řečeno) exportovaly produkční kapacity, protože nebyly potřebné pro „hlavní business“ země. Neuvěřitelná restrukturalizace země ale měla značné oběti – především onen „Železný pás“. Znovu to řeknu velmi jednoduše, ale pokud Donald Trump slibuje Johnu Smithovi z Readingu, že znovu zapálí oheň v tamních vysokých pecích, pak mu slibuje zastavení globalizace.

Bylo by dobré vědět, co to ta „globalizace“ vlastně je? Protože on je to především mezinárodní obchod. Základem globalizace není v podstatě nic složitějšího, než skutečnost, že země světa spolu obchodují mnohonásobně více, než jak tomu bylo před třiceti nebo čtyřiceti lety. Ergo kladívko slibuje americký prezident americkým občanům v podstatě drobnost – pořádné ochlazení tohoto mezinárodního obchodu.

To je pro Českou republiku problém. Na světě není příliš zemí, které jsou tak zapojené do globalizace, jako my. A není příliš zemí, které by ochlazení mezinárodního obchodu tak silně postihlo. Ale týká se to v podstatě celé Evropy. Když totiž americký prezident dodatečně zdaní německé či evropské vozy, postihne to v první vlně třetinu českého průmyslu. A následně i zbytek, protože ten zase dodává této třetině.

Co proti tomu může Evropa udělat? Není toho reálně mnoho. Spojené státy samozřejmě mohou zavést cla či speciální zdanění, na světě není síla, která by tomu mohla efektivně zabránit. Evropa má pouze dvě možnosti.

Akceptovat to a nedělat žádné konkrétní protiopatření, smířit se s tím, že Spojené státy zahájí něco, co se v důsledku projeví i na našem kontinentu. A zintenzivnit snahy o rozvoj obchodu s dalšími státy, aby byly dopady co nejmenší.

Nebo se do budoucích válek zapojit a postihovat celními protiopatřeními naopak americkou produkci.

Evropa by měla spíše klidnit vášně a varovat všechny ostatní před nebezpečím nacionalismu v ekonomických vztazích. Nechť si skutečně každý dělá svoji ekonomickou politiku, ale ochlazování mezinárodního obchodu postihne všechny. Možná opravdu zapálí několik pecí v Readingu, ale nepomůže ani Spojeným státům a ani nikomu jinému.

Autor: Milan Urban | pátek 10.3.2017 8:55 | karma článku: 9,87 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Milan Urban

Rekonstrukce nebo dekonstrukce státu?

Nikým nevolená skupina lidí bez mandátu od voličů se s formulkami „my, a nikdo jiný, máme svatou pravdu“ snaží o prosazení jedné konkrétní podoby řady zákonů. Říkají si Rekonstrukce státu.

27.9.2017 v 8:02 | Karma: 13,53 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Urban

Průmysl chce euro a průmysl nás živí

Průmysl nás živí. Češi nežijí z bankovního sektoru (i když někteří samozřejmě ano), nežijí ani ze služeb (i když někteří ano), ani ze zemědělství (někteří ano, ale těch je hodně málo). Asi 40 procent obyvatel země žije z průmyslu.

14.7.2017 v 8:06 | Karma: 14,10 | Přečteno: 984x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

Jedním z mýtů o české ekonomice je tvrzení, že je to tady samá montovna a logistický sklad, z čehož má země velké nic a lidé hodně málo. Ano, lidé mají málo – všichni víme, jak je to s platy v České republice.

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

Každá dobrá, optimistická zpráva musí být v českém prostředí okamžitě vyvážena temnou úvahou o blízkém neštěstí. Takže když objem produkce automobilového průmyslu přesáhl jeden bilion korun, je to výrazný krok k tragédii.

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Těžit se má, „strategické“ zásoby nemají smysl

Ta otázka se znovu objevila v souvislosti s těžbou lithia v Krušných horách. Zase máme lidi, kteří říkají: Těžba je krádež, nechme nerostné bohatství dětem. Ekonomicky je to absurdní nápad. A připomíná Státní plánovací komisi.

25.4.2017 v 10:44 | Karma: 17,13 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Seznam rubrik