Rekonstrukce nebo dekonstrukce státu?

27. 09. 2017 8:02:26
Nikým nevolená skupina lidí bez mandátu od voličů se s formulkami „my, a nikdo jiný, máme svatou pravdu“ snaží o prosazení jedné konkrétní podoby řady zákonů. Říkají si Rekonstrukce státu.

Ve skutečnosti je to spíše Dekonstrukce.

Ještě ke všemu Dekonstrukce státu financovaná menšími miliardáři z okruhu velkého miliardáře.

Nyní do schránek po celé zemi putují noviny, kde jsem označen jako jeden ze „zrádců“, který sedmkrát nesplnil jakýsi slib.

Tak tedy za prvé. Já jsem slíbil podporu zákonu o registru smluv. A vždy jsem tento zákon podporoval.

Za druhé. Slíbil jsem věrnost své vlasti. Připomenu slib poslance: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Tam není napsáno věrnost „Rekonstrukci státu“, tam je řeč o České republice. Pokud tedy pánové z Rekonstrukce státu s neuvěřitelnou arogancí prosazují verzi zveřejňování smluv, která by znamenala obrovská rizika pro firmy, jako jsou Budvar, ČEZ a několik (možná spíše několik desítek) dalších, pak tedy sorry jako, ale to budu nesporně loajální „lidu“ a ne nátlakové skupině pracující v čímsi žoldu. Tedy pokud jsem prosazoval změny v zákoně o registru smluv, vždy to byly změny, které měly za cíl ochránit ekonomické zájmy státu.

Za třetí. V podstatě jediný zákon, ve kterém jsem se s Rekonstrukcí státu dostal do nějakého faktického sporu, byl vždy a pouze zákon o registru smluv. V ostatních případech jsem podporoval znění, se kterým lidé z Rekonstrukce státu souhlasili. Některé věci bych si třeba představoval jinak, v některých případech dokonce přísněji, ale bral jsem to jako nutný kompromis.

Za čtvrté. Rekonstrukce státu se snaží vytvořit sama o sobě pohádku, ve kterém je sličným a statečným princem. A tento princ bojuje odvážně a ve jménu všech občanů proti hydře zkorumpovaných politiků. Je to samozřejmě čistá fikce. Ale lidé rádi věří pohádkám. Pokud to některým vydrží až do dospělosti, tak co naplat. Jenže ve skutečném světě bývají ti, kdo nejvíce hovoří o cti, pracovitosti a nutnosti změny chameleoni či vlci v rouše beránčím.

Já nevím, komu ku prospěchu měla být verze registru smluv, kde by velmi důležité podniky s podílem státu musely zveřejňovat své „intimní“ informace. Vzhledem k tomu, že podobné povinnosti soukromé firmy podnikající na stejném písečku (třeba pivovarnictví) nemají, jednoznačně se dostávají státní společnosti do velmi nevýhodné obchodní situace. Což určitě není „zájem všeho lidu“, protože jde o firmy, které hodně lidí zaměstnávají a které také odvádějí skutečně hodně peněz do státního rozpočtu. Takže ať si mne pánové z rekonstrukční divize označují třeba za padesátinásobného zrádce, oni nemají žádný mandát k tomu, aby to posoudili. Silná slova a nemalé peníze, které do toho investují spíše nahrávají otázce Qui bono, čili v čí prospěch to vlastně takhle hezky před volbami hartusí...

Autor: Milan Urban | středa 27.9.2017 8:02 | karma článku: 13.23 | přečteno: 556x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.72 | Přečteno: 1207 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.31 | Přečteno: 3234 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 99 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 935

Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...