Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, ono to má ale drobný háček. Jaké procento z těchto průmyslovýchfirem je finálním dodavatelem, který inkasuje největší zisk? Obávám se, žedrtivá většina našich průmyslových firem je subdodavatelem zahraničního(většinou německého) finálního dodavatele. Našimi největšími soupeři v tétooblasti jsou průmysloví výrobci ze zemí s levnou pracovní silou. Takže neže bychom neměli co zlepšovat, soudruzi.

1 0
možnosti

P24e76t93r 14P45o21l90á12k

2. 11. 2016 16:03

Vite, ono to neni tak jednoduche. Hodne z techto subdodavatelskych firem tu je treba kvuli Skode Mlada Boleslav. Mate pravdu, ze pracovni sila je u nas levna oproti Nemecku, ale ja tyhle firmy objizdim a ty reci o montovne Evropy maji casto velke trhliny. Ceske pobocky velkych mezinarodnich firem jsou casto, i diky know-how a kvalifikovanosti pracovni sile, temi nejdulezitejsimi soucastmi svych koncernu. Diky tomu i cesti manazeri maji velmi vlivne pozice v ramci celych svych koncernu. Diky krizi pak doslo k tomu, ze hodne pobocek v zapadni Evrope byĺo zavreno a ceske pobocky, ktere diky efektivite prezily, prevzaly postaveni klicovych podniku vyrabejicich ty nejslozitejsi vyrobky. Takze ono to neni tak cernobile, jak to podavaji media. Staci se po tech podnicích rozjet a clovek vidi jinou realitu.

1 0
možnosti

Nic proti, pane Urbane, ale byla to právě ČSSD, která ve snaze zajistit pracovní místa pro své typické, nekvalifikované a nevzdělaní voliče, zneužia vybrané daně na budování montoven na zelení louce, kdy vyhazovala miliardy na dotace na pracovní místo, daňové prázdniny atd. Dotahovat šrouby na lince zleva doprava a další týden zprava doleva, nikdy moc placené nebude, to raději zaměstnavatel na tuto práci koupí roboty, viz. Francie, kde odbory a socialisté udělali ze zaměstnávání noční můru zaměstnavatelů. A jinak o službách a finančnictví nikdo nemluví, řeč je o vývoji, konstrukci, nápadech. To jste měli podporovat. Ale chápu, vy jste potřebovali okamžitý efekt, čekat dvacet let než by se to projevilo, by nebylo populární. Kadopádně Vaše jednostranná orientace na námezní sílu, navíc pouze v automobilovém průmyslu, je časovanou bombou a konec konců i důvodem nízkých mezd /( tedy kromě Š MB. )

1 0
možnosti

P77e16t84r 76H31á45l98a

2. 11. 2016 13:41

A kde přesně myslíte, pane Urban, že stát na tu podporu investic vezme?

Že by z daní? Takže lidi sice budou mít vyšší mzdy, ale taky vyšší daně, a navíc budou muset platit úřední aparát...

Jediné, co tu bude opravdu "navíc", je zisk zahraničních investorů. Už dnes ČR přichází ročně asi o 300 miliard, které si vyvádějí právě zahraniční investoři, jež jsme sem za naše daně nalákali. A vy byste chtěl ještě víc?

A co myslíte, že zaměstnavatel udělá, když minimální mzda bude větší než mzda, kterou je ochoten platit? Má tyto možnosti:

a) nahradit člověka strojem

b) člověka propustit, podnikání zabalit a jít se přihlásit na úřad práce

c) přejít na Schwarz systém či rovnou do ilegality (šedé ekonomiky)

Samozřejmě, že když se bavíme o nárůstu minimální mzdy, která se týká asi 2% lidí, o nějakých 5-10%, přičemž tento dopad má samozřejmě dlouhodobé důsledky (rozhodně se reakce neprojeví hned v následujícím roce), tak to máme nějakých 0,02x0,075x0,2=0,0003 = 0,03%. Nárůst nezaměstnanosti a propad hospodářství o pár setin procenta se mezi dalšími, často mnohem významnějšími ekonomickými jevy, snadno ztratí. A vy pak máte tu drzost vystupovat a lhát že "to nemá negativní dopady na zaměstnanost". Buď vědomě lžete, nebo nevíte o čem mluvíte. Jiná možnost není.

Díval jste se na odhady podílu šedé ekonomiky v zemích s výrazně vyšší minimální mzdou? Nespojil jste si, že vysoká minimální mzda koreluje s vysokou nezaměstnaností absolventů? Ačkoli o obojím píšete?

3 1
možnosti

Otázka je, k čemu ty průmyslové a jiné firmy jsou nezaměstnaným vyššího věku jako jsem třeba já případně dalším skupinách nezaměstnaných ze znevýhodněných skupin.

Když majitelé a manažeři těchto firem soustavně a drze lžou o nedostatku lidí a dávají ultimáta o zkrachování firem nebo jejich přestěhování do zahraničí, aby současná slabá a povolná vláda otevřela peněženku a nalívala další milióny do dalších absolventů přistrčených bez jakékoliv finanční účasti firem firmám zadarmo až bránu do firmy. Případně totéž v dovozu Ukrajinců a dalších zahraničních přistěhovalců.....;-O

Když současně poslušní personalisté na příkaz manažerů firem tyto zájemce o práci vyššího věku všechny šmahem odmítají a bojkotují, takže zůstávají i nadále v evidenci na ÚP.

Z mého pohledu by se takové firmy mohly klidně vystěhovat za hranice, třeba do Ćíny, úplně všechny. Aspoň by se uvolnil prostor pro podnikání pro ty skutečně poctivé a pro ty, co nelžou.

1 0
možnosti

Vidíte to hodně zjednodušeně.

0 0
možnosti

Velmi často jde o to, co se říká, a ne kdo to říká.

Nemusím mít Urbana rád, ale s tímto blogem naprosto souhlasím.

Různí mainstreamoví ekonomové a analytici plácají někdy takové plky, že se člověk modlí, ať jím politici nenaslouchají.

2 0
možnosti

Mistře Hrubý - a jak, pěkně prosím k těm penězům do vašich kapes, které vám pak stát ukradne, přijdete? Tlacháním s dalajlámou, sbíráním zátek od pet flašek, či nějaké podobné bohulibé činnosti, nebo z produkce výroby a vývozu technologických výrobků, Vašnosto?

2 1
možnosti

J81a36n 83S40ý77k83o59r26a

2. 11. 2016 10:27

Ve státě skutečně tolik peněz není. Jsou na Bahamách a podobně.

1 0
možnosti

J73i18ř33í 61U17č27í54k

2. 11. 2016 13:16

Nebo utopené v řadě nesmyslných projektů a také díky neustále prodlužované podpoře vývozců prostřednictvím kurzových intervencí.

0 0
možnosti
Foto

Někdy má i kovaný socialista pravdu !

Karma.

7 0
možnosti

J19a74n 28P16a18v23e95l

2. 11. 2016 11:18

Já to dočetl až k té minimální mzdě.

Pak jsem šel zvracet.

Souhlasím s tím, že jsme průmyslová zem a toho bychom se měli držet. Ale pravou rukou.

2 4
možnosti

P65e67t20r 45D18r71a80p93a66l

2. 11. 2016 10:09

průmysl je v našich podmínkách životně důležitý pro celou ekonomiku. Nejsme a nikdy jsme nebyli agrární země. Nemáme ani moře ani Alpy, abychom mohli žít z turismu a tím generujících se služeb. Nejsme pidistát typu Lucemburska nebo Lichtenštejnska, aby všichni mohli dělat v bankách.

14 0
možnosti

Máte pravdu, průmysl potřebujeme.

Ale naco jsou nám firmy, jejichž majitelé a manažeři jen ječí na stát a vydírají ho, že nemají lidi a vyhrožují, že zbankrotují nebo se vystěhují, když jim stát nedá zadarmo další absolventy nebo nedoveze Ukrajince.

A přitom české a moravské nezaměstnané zájemce o práci bojkotují, protože se jim to nehodí a stát má potom, vedle vylobovaných výdajů pro údajně nedostatkové zaměstnance pro tyto firmy, kvůli tomu, že tito lidé nepracují a pobírají podpory a dávky na ÚP, každoroční ztráty přesahující desítky miliard Kč.;-€;-O

To raději ať tyto firmy skutečně zkrachují nebo se odostěhují do té Asie a uvolní tak prostor. Aby uvolněný prostor mohly zabrat jiné firmy, které se k lidem a ke státu chovají férověji.

0 0
možnosti

Dávat víc peněz tam, onam a taky támhle. To bude rozvoj!

Jakých peněz, ptám se. Odpovím si sám: a/ peněz vytahaných z našich kapes (což zhorší naši možnost podpořit ten rozvoj soukromně) b/ peněz vypůjčených (což se vymstí našim vnukům).

Ve státě prostě tolik peněz není. Pořád se jestě vypořádáváme s devastací "blahobytných" čtyřiceti let.

4 3
možnosti

J18a72n 58S28ý35k40o17r91a

2. 11. 2016 10:25

A následnou devastací let následujících....Rv

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS