Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Já to tedy vidím trochu jinak :

1.Je pravda, že rozdíl (nikoliv "chyba") mezi výsledkem státního rozpočtu a skutečností je velký. Ale je taky potřeba si uvědomit, že rozpočet se připravuje v prvním pololetí předcházejícího roku, kdy je spousta věcí a a parametrů neznámých. A pokud se státními financemi prožene ve formě evropských dotací nečekaných více než 60 mld. CZK, které jsme měli dostat už v předcházejícím roce, pak takový rok určitě nelze nazvat "poklidnou ekonomickou dobou".

2. Tady souhlasím, i když - no nevíme, jak silný byl nárok na ony dotace. Pokud se jednalo o sporné položky, které jsme mohli, ale také nemuseli dostat, tak se o kvalitní práci bezpochyby jedná.

Na druhou stranu je známo, že Babiš usiluje v Bruselu o širší využívání režimu "revers charge", bohužel jen pro transakce nad 10 tis. EUR. Kdyby se mu to povedlo, KH ztrácí na významu, a mohlo by se zrušit spolu s ustanoveními o ručení za DPH. Pak bych neváhal označit tuto aktivitu za "velmi kvalitní práci".

3. Pokud spotřeba domácností rostla o 7 %, tak výběr DPH bych očekával minimálně ve stejné výši. Protože výběr DPH stoupl o těch 7%, tak je zřejmé, že KH nemělo žádný velký přínos - tedy vlastně minimální až žádný.

4. Investice - která vláda ráda neutrácí, zvlášť před volbami ? Ale někdy mi připadá, že prvotním cílem není něco rozumného pořídit, že rozfofrovat peníze na cokoliv a pak se v televizi chlubit, kolik jsme už utratili. Otvírá se mi kudla v kapse, když v televizi slyším, jak se nějaký úředník/politik chlubí, kolik jsme už vyčerpali (rozuměj "rozházeli" či dokonce "rozkradli") evropských dotací, ale už se moc nedozvíme, za co to bylo a co to přineslo.

5. Ano, státní rozpočet je trochu nečitelný, ale je třeba myslet na to, že je jen obrazem rozhodování vlády. Jistě se v něm najdou chyby způsobené použitím nesprávných parametrů či odhadů, ale taky tím, že se přijímá spousta "opatření během roku, která mají na rozpočet finanční dopad. A pak : Babiš v té vládě nesedí sám.

0 0
možnosti
JZ

... pokračování

A ten poslední odstavec je "nejlepší" :

Ano, podařil se růst platů ve školství - všem stejně. Znamená to snad, že všichni učitelé jsou stejně dobří ? Nikde jsem neviděl alespoň zamyšlení nad tím, jestli je správné, že čím starší učitel, tím vyšší plat. Opravdu jsou ti starší učitelé lepší než ti mladší ?

Posílení zdravotnictví - znamená, že při jakémkoliv problému do něj nalijeme více peněz. Přičemž téměř každý i včetně ministra zdravotnictví ví, že jakékoliv množství peněz ve zdravotnictví je málo a vždy se utratí. Jak by taky ne, když celý zdravotní systém funguje na principu supermarketu, kde nejsou pokladny.

Hovořit o tomto jako o skvělé věci mi přijde dost přehnané.

A to ani nemluvím o ministerstvu sociálních věcí a vynálezech paní ministryně. Úmyslně z názvu vynechávám slovo "práce", protože o tu tam nikdy nešlo.

Kritizovat Babiše je docela jednoduché - jednak své agendě jako ministr moc nerozumí a vyjadřuje se občas zmateně - nehodnotím jej jako ministra moc dobře. Ale na druhou stranu : co tu předvádějí ministři za ČSSD ? Kterého z nich lze označit za lepšího či alespoň stejného než je Babiš ?

0 0
možnosti
MZ

Vážený pane Urbane,

prosím vysvětlete mi, kde se ty peníze z evropských fondů berou a jak dlouho se ještě brát budou? Je sice chválihodná kritika za absolutně přestřelený rozpočet, za omezení investic ale. Vaše ČSSD v době růstu (Co si pamatuji kolem 6% a ministrem financí byl předseda Sobotka) schodek kolem 100mld. Takže, kritika sic na jednu stranu oprávněná na druhou stranu pokrytecká. Už se totiž těším na sociální bydlení, navýšení důchodů, nákup dalších pandurů, růst soc. dávek, jistě další potírání živnostníků (tedy dle Vašeho kolegy parazitů), další EET nesmysly, zákazy, příkazy. Tedy, Vy byste sice investoval více, dával více všem, což je opět chválihodné, ale moje jednoduchá otázka směřuje, kde na to vezmete? Se zase jen trochu zadlužíme, že? Mandatorní výdaje dnes tvoří již příliš velkou položku a Vy s Vaší politikou byste je dál zvyšoval s tím, že by rostly i investice. A pořád by byl rozpočet vyrovnaný? Nebo by s tím přišlo i zvýšení daní? A ještě jedna věc, vláda nevytváří nic, to občané (firmy atd) platící daně (pojištění), takže bych čekal nějaké poděkování jim. Vláda a její členové má pouze nastavovat pravidla a v době růstu sestavit vždy přebytkový rozpočet. A ne se chlubit tím, jak by rozdávala a rozdává z cizího a jak ostatní rozdávají špatně.

MZ

2 0
možnosti
KJ

Přebytkový rozpočet tak jako tak skutečně dobrá zpráva je.Nedokázal to v minulosti prakticky nikdo a ČSSD už vůbec ne.Nesouhlasím s p.Babišem v mnohém, ale tohle se mu povedlo, byť mu pomohlo pár dobrých vlivů jako např.růst ekonomiky.Ono je důležité nejdříve dokázat ve státě nejdříve hodnoty vytvořit, pak je nutné je umět rozumně zdanit a ty peníze vybrat.Pak je teprve možné peníze přerozdělovat a investovat.ČSSD je umí jen přerozdělovat.

1 4
možnosti
RC
Foto

Já bych hlavně chtěl okomentovat horlivou snahu oranžového předsedy, nacpat "ušetřené" peníze do důchodového fondu. V souladu s prezidentem Zemanem tvrdím, že tyto peníze jsou dávno prožrané a mohou tak patřit na jediné místo: snížit o ně státní dluh, tedy místo, odkud je nezodpovědní politici už roky předtím vybrabčili.

4 0
možnosti
RC

Ac byl podezrely z amoralniho chovani, vzdy jsem povazoval Urbana za to lepsi (z hlediska odbornosti - alespon jak se prezentuje v mediich) v socialni demokracii. A musim konstatovat, ze je to napsano naprosto presne, snad jen s drobnou vyjimkou (u ktere nevim, jaky ma vliv) - DPH sice plati zejmena domacnosti, ale take ji plati pri nakupu zivnostnici neplatci DPH (no zni to divne, ale jde o ty, kteri nemaji registraci DPH, treba kvuli malemu obratu). Dale DPH plati ruzne nefyzicke osoby - jen nematkou nemocnice za leky, sportovni kluby, ktere nejsou obchodni spolecnosti atd. Takze mi neni uplne zrejme, zda lze jako predpokladany rust DPH brat rust spotreby domacnosti.

1 1
možnosti
VH

No - živnostník nakupuje aby prodal - domácnostem.

0 0
možnosti
LN

Milý Urbane, těmito hloupými řečmi podporujete jen a jen ANO. Jste tak hloupý nebo pro ně pracujete? Myslím, že ani jedna varianta vaší straně prospěch nepřinese. Ať je Babiš, jaký chce, tak politicky svoji konkurenci totálně válcuje.

2 1
možnosti

Mně by zajímala efektivita narychlo provedených "investic", které se dle slov autora díky maximálnímu úsilí podařilo za poslední 1-2 měsíce loňského roku dotáhnout téměř do plánované celoroční výše. Mám pocit, že šlo jen o to, co nejrychleji ty peníze rozházet bez nějakého odpovídajícího efektu. To by stálo za analýzu.

4 0
možnosti

Samozřejmě mě ne mně....:-)

0 0
možnosti
VH

1. Rozpočet do parlamentu předkládá vláda (kdo je premiérem?). Poté, co jednotliví ministři pro své rozpočty doslova urvou, co se dá (a co pro ně premiér na ministrovi financí vyhádá).

2. Rozpočet se skládá z dílčích rozpočtů jednotlivých ministerstev. Pročpak neuvádíte, která ministerstva měla rozpočty nafouknuté?

3. Pročpak pan premiér trval na schodku (nejméně) 60 mld. pro letošní rok. Když v době zpracování byla známa nafouknutost toho minulého? Odpovím si sám: aby mohl před volbami rozhazovat.

4. Když už máme přebytek (z jakéhokoliv důvodu) proč ministři ČSSD (Marksová, Ludvík) pod vedením premiéra přebytek považují za kořist? Proč ji, jak hyeny, chtějí rozsápat? Odpovím si sám: a/ Sobotka byl z hlediska financí vždy mimořádně nezodpovědný, populistický; b/ je před volbami.

8 1
možnosti
VH

PS: Právě se pan Sobotka rozhodl "naplnit" důchodový účet. Ony důchody mají nějaký speciální účet? Ono neplatí zákonné ustanovení, že platby důchodového pojištění jsou příjmem státního rozpočtu a výplaty důchodů jeho výdajem?

Jakou zase pan předseda ČSSD hraje? (Odpovím si sám: Budou volby, je dobré předstírat péči o důchodce, ti ty kecy zbaští nejsnáze.)

4 0
možnosti
AP

Nechcevse mi moc rozepisovat:

1. Babis chtel i na 2016 nizsi rozpocet. Byli jste to predevsim vy, kdo chtel vic na rozhazovani. Ze vas to nakonec rozhazet nenechal (aspon ne vsechno) je velka zasluha

2.Urad funguje lepe. A sestaveni vubec prvni celkove uzaverkynzabcely stat je rozhodne chvalyhodna

3. I renomovani ekonomove priznavajinzlepseni vyberu dani. Dokonce i Reflex. A nikdo netvrdi, ze to je jen tim.

4. Investice byly o neco vyssi, nez planovane. Tys s vysledkem temer nesouvisi. A mantra investovat za kazdou cenu taky neninrealna a spis vypada jako lobing stavebnich firem.

5. Zkuste prestat myslet jen na to, kde rozfrcat penize dalsich generaci a budevse razem planovat lepe. Ostatne i ted vyhlasujete, ze prebytek je treba rozdat/rozfrcat. Byli jstevto vy, kdo tlacili na zvyseni planovaneho schodku na rok 2017. Bahis chtel schodek mnohem nizsi.

Proste pane Urbane, jako vzdy, jen manipulace a okopavani kotniku. Nic jineho ani neumite.

7 3
možnosti
SN

.:-).......PAne Polický, vynikající ! Už to v TV bylo také někým předkládáno, že je to nejhorší výsledek v historii a na druhé straně opak.....že tento výborný výsledek je výsledkem Nečasovy vlády ! A teĎ si člověče vyber ! R^R^R^

0 0
možnosti
Foto

U Vás jsem si dosud myslel, že jste uvážlivý člověk s rozhledem, byť většinou, čo sa dá robiť, se mnou nesouhlasící.

1 0
možnosti
  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Seznam rubrik