Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zvyšování mezd a přijetí Eura nemá žádné rozumné souvislosti. Sěnný kurz při přijwetí je důležítý ale jen pro toho ,kdo má nějaké finanční úspory. Euro tu mělo být již minimálně 10 let. A když krachne Euro ( jak si to kdo představuje ?).tak lidé a jejich práce zůstává.

2 0
možnosti

Služby ani turismus nás neživí , není na investice. Nízké platy v montovnách nedávají velký prostor k rozvoji .

0 0
možnosti
Foto

Doba pro přijetí eura se přiblíží, až když se kupní síla koruny vyrovná se směnným kursem, tedy až koruna razantně posílí.

0 0
možnosti

L66u58b50o33š 86K38r47i35m22l

14. 7. 2017 15:44

Když čtu Váš blog, tak si pokaždé říkám, kdy už konečně odejdete na smetiště dějin.

2 0
možnosti

Pochopitelně že Euro ano. Vždyť jsme se k tomu zavázali a sliby se mají plnit.

Jenže to byla jiná situace a jiný stav evropské i globální ekonomiky a tak bych s přijetím Eura rozhodně nijak nespěchal.

A pokud 40% něco chce, jedná se o menšinu a tak bych radši zůstal u většinového názoru.

Euro je špatný, protože nedotažený projekt, který místo aby vyrovnával rozdíly mezi zeměmi eurozóny tak je stále zvětšuje a jediný kdo z něj opravdu profituje je Německo.

Ekonomických úvah o Euru je opravdu málo, jsou to většinou jen úvahy politické.

Moje úvaha - ekonomická - je, že Euru chybí mechanizmus redistribuce přebytků.

Pokud někdo má přebytky, třeba Německo, musí mít jiní deficity (jih). Není možné, aby přebytky měli všichni.

Až do roku 2008 fungovala skvěle redistribuce v USA, které spotřebovávalo nebo investovalo ročně o 6% více než byl jako HDP. Jak to, že nezkrachovali?

Používali Wall Street pro redistribuci. Takže výrobce třeba z Číny nebo Evropy prodal do USA a zisk (a nejen z této operace) poslal na Wall Street, kde pro něj byla řada investičních příležitostí a peníze se vrátily zpátky.

Taky existuje další nástroj redistribuce - federální rozpočet. A tak nikoho příliš nezajímá, jestli dluží Severní Karolíně Pennsylvánie, nebo je tomu naopak. To v Eurozóně ale nefunguje.

0 0
možnosti

p. Urban, již jsem vyjádřil, (dole), dovolte dovětek :

ČSSD nevolím, nicméně nepopírám její historickou úlohu. Současné kroky vedou k jejímu zničení ! Zřejmě si to neuvědomujete, ale za sebe říkám :

1) Absolutně jsem nepochopil, kdo je nyní Vašim - koncovým voličem ... Otec na MD ? ...

2) Strana podněcuje novou formu třídního boje - zášť - nepochopitelná likvidace OSVČ ...

3) Absolutní nezájem mládežníků - neslučují svou budoucnost s ČSSD ... To je Mega problém !

4) Totální zadluženost strany - s reálnou hrozbou přijít o střechu Lihového domu - To je bomba !

5) Třešeň na konec - Vy jste se stali obhájci velkokapitálu ! Neuvěřitelné - pak výsledky zde ... :-)

4 0
možnosti

Průmysl by přijetím eura hlavně chtěl zafixovat současné nízké mzdy.

Proti třeba Německu máme produktivitu asi 70 %, zatímco mzdovou úroveň asi 30 %. Onen rozdíl, který kdyby se měl vyrovnat, by znamenal zvýšení českých mezd o cca 130 %, to znamená na víc než dvojnásobek. Toto je zároveň zdůvodnění vysokého počtu montoven u nás.

Cena za vyráběné komponenty je mimo jiné stanovována podle ceny české práce, ale okamžikem převezení přes naše hranice do státu Západní Evropy cena komponenty se zvýší na úroveň danou mzodu v tomto státu a účetně pod takovou cenou je ta komponenta montována do finálního výrobku. Rozdíl těh cen jde potom k dobru firmě provozující finální montáž a prodej toho produktu a z něho k vysokým mzdám jejich zaměstnanců a odvozeně k výběru vysokých daní a odvodů tohoto státu.

Z naší práce v českých montovnách je tak nezanedbatelná část prosperity západoevropských států. A tak to bude trvat tak dlouho, dokud u nás budou ty současné nízké mzdy.

4 0
možnosti

P88e54t13r 74D81r95a91p13a85l

14. 7. 2017 10:38

není to tak dramatické...v HDP na hlavu jsme asi 80% průměru EU, v paritě kupní síly(což je relevantnější parametr než jen mzdy) asi na 60%

0 0
možnosti

Pan Urban je skvělý manipulátor. Ve své úvaze "opoměl" (houby opoměl, schválně zamlčel) několik podstatných věcí.

Je několik druhů "průmyslu" - ten za který kope p.Urban (a který chce Euro) jsou "montovny", žijící z levné práce a těm samozřejmě Euro umožní cenu práce zakonzervovat a usnadní vývoz. Pak ale máme i průmysl, který vytváří vysokou přidanou hodntu a ten přijetí Eura ještě víc poškodí. "Díky" intervencím ČNB se podstatně spomalili inovace a podniky, které ke své činnosti potřebují nakupovat moderní technologie na tom po přijetí Eura budou ještě hůř. Rozhodnutí o přijetí Eura je politické, ale politické v tom smyslu, jestli chceme zakonzervovat ekonomiku ČR jako montovnu postavenou na levné práci nebo se chceme rozvíjet směrem ke špičkovým technologiím a inovacím.

Euro je v krizi a to, že se do projektu Euro musí již skoro deset let nalévat obrovské množství peněz aby alespoň přežíval je jen důkaz jeho krize. V reálu má Euro smysl jen jako ekonomický nástroj uvnitř EU umožňující konzervaci stavu regionálních ekonomik - bohaté rozvinuté ekonomiky více bohatnou a rozvíjí se, chudé státy dál chudnou a nemají reálnou možnost rozvíjet průmysl a dohánět nejvyspělejší státy.

I pokud by měl p.Urban pravdu ve všem pravdu, tak sám se dostal do rozporu. Podle něj žije 40% obyvatel z průmyslu a těm údajně Euro pomůže, ale co těch ostatních 60%? Např. jím zmiňované stavebnictví podstatn více dováží než vyváží - jak to bude po případném přijetí Eura, kdy stavebnící budou prodávat v čechách za Euro (ale lidem s českými platy), špičkové materiály a technologie budou muset nakupovat za pevnou Euro cenu bez ohledu na to jak funguje naše ekonomika a jak se od jejícho fungování odvíjí kurz koruny...

P.S. Není pravda že "průmysl nás živí" to pracující živí průmysl. Stačí si jen poslechnout jak "průmysl" skuhrá nad nedostatkem pracovníků a vidíme kdo je na kom závislý. Jasně se ukázalo, že ten "průmysl" o kterém p. Urban mluví a za který kope potřebuje hlavně otroky k linkám...

10 0
možnosti

ti "otroci" jdou pak své peníze utratit do hospody nebo ke kadeřnici

0 0
možnosti

No jistě, pane Urbane. Rychle euro a nejlépe v kurzu 1:27. Pak budete v okradení lidí lepší než Komančové v roce 53.

3 0
možnosti

ekonomové (ne politici) se víceméně shodují na tom, že euro při současném kurzu by byla sebevražda, při přechodu by mělo být asi 1:20

1 0
možnosti
  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Seznam rubrik